Davide Macullo & Marco Strozzi - House in Comano

Davide Macullo & Marco Strozzi

House in Comano

Hard covered book - This house by Davide Macullo appears an industrial bunker at first glance from curbside, yet opens up to the garden and to delight once inside.



Overview
Proving you shouldn't judge books by their cover, this house located in Comano, 5 km north of Lugano (Ticino), is set on the border between more traditional buildings up the hill and a new urbanised area on the plains below.



Layout
The construction stands on the lower part of a steep slope.
Consisting of three main rectangular units, each of which leads out onto a different level of the terraced plot.

The huge entrance porch, that serves also as covered car-park, is carved into the hill as a cave; leaving the upper volume as if “floating” in the green landscape. The void generated between the three main volumes, hosts the stairs that link the levels. Rather than full storeys between each, the stairway connects each level at a landing, half a floor apart, giving the feeling of walking on the natural slope of the land.



Bedrooms on the first floor, leave the second floor and a single covered porch to be bathed in sunlight from across the valley. Services and less used rooms are tucked away towards the read of the house, closer to the hillside.



Half a level down from the elevated covered porch, is the living room, which leads out to the pool and main terrace.



Further images below reveal how the light filterers through between the disjointed floors. The strong façade, sheltering the house from views, whist the stepped design, allows the outside and light to come in to each of the living rooms.



Plans




Architects: Davide Macullo & Marco Strozzi
Collaborators: Laura Perolini & Michele Alberio - Como - Italy, Margherita Pusterla - Varese – Italy
Completed: 2007
Engineer: Ideal Ingegno SA - Vezia - Switzerland
Physical engineer: Franco Semini - Lugano - Switzerland
Project manager: Ennio Magetti - Minusio - Switzerland
Photographers: Enrico Cano - Como - Italy & Pino Musi - Milano - Italy

via: Davide Macullo

Ana Whitford

anna whitford, floral clip pursesfloral clip purses, anna whitford

I posted about Anna Whitford back in January. I decided to visit her website to see if there any updates or additions to her products. What a delight to find these gorgeous vintage inspired Floral Clip Purses. Aren't they beautiful and classic?

Giulietti/Schouten Architects - Nut Tree Lane House

Giulietti/Schouten Architects

Nut Tree Lane House

Retiring in ECO-style - Giulietti/Schouten Architects far exceeded their client's requests for the perfect retirement home, listing off sustainable and "eco" practices as standard.



Overview
"Warm, modern and open to all seasons" was the request of the client/writer for her new single-family home in rural Yamhill County, Oregon.
The client, recently retired, chose a 2.5 acre sloping site bordered by Douglas fir trees with an existing 2400 square foot home. The site laps up views to views to Mt. Hood and Mt. Jefferson.
She wished to retain and improve the existing access road as well as retain the general footprint of the existing house while protecting three very large walnut trees. The original house was deconstructed and completely donated to Habitat for Humanity, the start of the project’s eco credentials.
For the new design, the owner requested the new home to be maintenance-free with clear separations between entertaining, office/study and sleeping with an extra guest suite for extended stays by her mother. Admittedly it’s not a 1 bedroom bungalow on the beach, but this house is paced with cost, maintenance and energy saving tech’.

Materials for the house are low maintenance galvanized metal siding, aluminium windows, exposed concrete wall and veneer wood panels for siding. Simple passive and sustainable features include rainwater harvesting, roof-mounted solar hot water heating, in-floor radiant heating, cork floors, natural day-lighting and Icynene sprayed-on insulation.



Layout
The new 3000 square foot home, with a 527 square foot attached garage, is inspired by the Bay Area hillside ranch homes the client grew to appreciate from her years in California. The two-bedroom, three-bath home is divided N/S and E/W at the entry: the north half providing privacy for the Master Bedroom suite, home office and hidden private garage and drive; the southern half combining the living, dining and kitchen area separated by a guest suite to the west.

Plans



Architects: Giulietti/Schouten Architects
Project’s Formal Name: Nut Tree Lane House
Location: McMinnville, Oregon
Total Square Footage:3,000 SF Living, 527 SF Garage
Cost: $361.50 per square foot Construction cost per square foot (excluding land)
Completed: Spring 2006
Google: Satellite

via: Giulietti/Schouten Architects The Contemporist & Portland Architecture

Domino Magazine

domino magazine, eco friendly, eco conscious
This month’s issue Domino Magazine is among their best. It's about great eco-conscious living ideas from start to finish, offering a vast source of incredible products and design inspirations. My favorite is this classic kitchen with cabinetry crafted from eucalyptus, which grows more quickly than most hardwood. What an awesome idea. Love it.

Pugh + Scarpa Architects - Redelco Residence

Pugh + Scarpa Architects

Redelco Residence

Re-planned rebuild - A seven year Hiatus meant a rethink to an original Pugh + Scarpa project, that lead to a loft like wonder in Studio City, overlooking the San Fernando Valley, CA.


Overview
Initially commissioned in 1994, the residence was put on hold by the owner, shortly after demolition and the foundations were set. Seven years on, a visit from the owner to their offices the project leapt back into action for Pugh + Scarpa. But with 7 years of council legislation changes and architectural progress, they pushed hard for a redesign.

Thinking it through and mulling over the existing plans, the client agreed, yet within limits.



Their task was set
Take a remodel/addition to a 1970’s ranch style house, fit it into the new council regulations, keep within the original foundations (to save time ripping up existing work and avoid new applications to the council) and create something befitting to modern architectural philosophy. Their main challenge was how to alter the design that reflected an outdated philosophical approach to architecture. How could the house be redesigned reflecting the architect and client's maturity on a ten-year-old footprint?

The answer
Remove almost all of the previously proposed interior walls and transform the house into a pavilion-like structure, thus letting the outside in. This allowed the client to take better advantage of a limited and restricted building area while capturing extraordinary panoramic views of the San Fernando Valley and Hollywood Hills.



Layout
The house was conceived as two units, a larger living sleeping unit, and a separate studio/office area, forming a canopy of sorts to the all important outside extension of the living area. Linking the living area to the outdoors are two huge walls of glass. Custom 22ft (almost 7m) high panels slide back to create a singular open space. Private rooms are treated almost as lofts, capturing volume and views while maintaining privacy.



Street side, the house presents a sophisticated and restrained façade. Panels of perforated copper discreetly provide privacy for the occupants, as well as creating a strong vertical texture that minimizes the building’s bulk. Only a few details hint subtly at the unique character of the residence.
Once inside however, the sheer drama of the space becomes immediately evident. Fully open towards the panoramic views, the living area has little need for artwork, as the valley below entertains. Enhancing the connection to the outdoors are limestone floors which extend from inside to outside and into the lap pool that runs the entire length of the house, creating a horizon line at the edge of the view. To compensate for this openness, the living room furniture is sunken beside an open fireplace, giving the room warmth and intimacy. This intimacy is enhanced through the use of copper and cherry.
To the east of this open space is the tree-house studio. Connected to the house by a bridge, the space provides an isolated retreat for fork or contemplation. Below, it provides shelter and shade for the patio outdoor area during the summer months.
To the west, the house takes on a more intimate nature. The kitchen and breakfast area sit ahead of the two car garage, with the master bedroom and en suite above. The bedroom, connected to the open plan bathroom can be opened to the living room below, and features a sunken tub to take in the full extent of the upstairs views to the valley.



Whimsical touches and unexpected finishes give the house a warmth that belies its theatrical austerity. The apparent openness is perhaps even more remarkable when one realises that the home is in fact relatively compact – the impression of space is a product of impeccable proportions, rather than sprawling square footage. By placing objects and materials “outside the frame,” a new frame of reference deepens our sense of perception. Art does not reproduce what we see; rather it makes us see.

Plans




Architects: PUGH + SCARPA ARCHITECTS
Project’s Formal Name: Redelco Residence
Location of Project: Studio City, California
Total Square Footage: 4,700 sq. ft.
Completed: 2005
Personnel in Firm to be credited: Lawrence Scarpa, AIA - Principal- in-Charge. Angela Brooks, AIA, Jackson Butler, Silke Clemens, Vanessa Hardy, Ching Luk, Project Architect, Gwynne Pugh, AIA, Lawrence Scarpa, Katrin Terstegen - Project Design Team.
Engineering: Gordon Polon – Structural, Helfman Halloossim - MEP
General Contractor: RJC Construction – John Cordic
Photography: Marvin Rand

via: Pugh + Scarpa Architects


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...