Pages

Behnaz Sarafpour

Behnaz sarapour 2008 collectionsummer dresses, behnaz sarafpour2008 spring summer collection
Love these basic pieces by Behnaz Sarafpour.

Chinoserie

chinoiserie, bedding,dwell
I'm loving this chinoiserie pattern bedding by Dwell.

Leuschke Group Ltd - Holiday Home, Omaha Beach

Leuschke Group Ltd

Holiday Home, Omaha Beach

Weekend Getaway - Capturing the sunrise over Omaha Beach, New Zealand, this modern vernacular Kiwi bach by the Leuschke Group, laps up morning and evening sun on its sunken decks.



Program
The owners requested a three bedroom holiday home to be built on the Omaha Beach front. Colours had to be subdued and materials tactile. In response, the Architects introduced a selection of contrasting materials; chiselled and smooth basalt, clear and etched glass, bandsawn and dressed timbers interplayed with smooth stone surfaces.

A simple palette of materials and colours were interwoven to create this beach house. Upon arrival an intricately crafted timber box acknowledges the point of entry, and opens up to reveal the garage. A glass canopy stretches out over the front door and streams of light from above draw you in. Out through further layers of glass to the back deck, extensive sea views beckon...

Sunken timber decks on the beach side invite sand and sea to become an integral part of the experience of the property.



Layout
The rectangular plot stretches eastward towards the beach, dictating that house is shadowed from the the northern sun by adjoining houses. To maximise light from this direction a ‘Danpalon’ (opaque polycarbonate) screen along the boundary wall shuts out the neighbours and allows the owners to sense nature more acutely, letting in diffused sunlight and the beating of wind and rain.
Note: This is a true hark back to the original settlers shelters in New Zealand, which the quintessential kiwi bach (holiday cabin) mimics. They are built with thin galvanised roofs, easily transported and constructed, that hummed in the wind, amplified the fall of rain and pounding surf (a comforting sound to many).

Set back from the wall is the open plan living area: kitchen, dining and living. Bright and airy, the space opens out to decks at either end of the day. As the westerly sun shines in, glass doors slide back and the divided kitchen bench becomes a singular white unit. Combining the indoor dining table, sink and hobs, with the outdoor table and built in BBQ. This deck, wrapped is also in Danpalon, glows as the sun sets and entertaining continues. A simpler breakfast table features on the eastern deck, for contemplating the surf, as sets roll in.



On the southern wall of the residence are two small bedrooms and a master site which takes in the sights, smells and sounds of the Pacific ocean. Literally en suite, the intimate shower, wash basin and WC extend along the southern wall of the master bedroom. Dividing the two smaller rooms is a more conventional dual access en suite and a third powder room WC.

Separating the open plan living and sleeping wings are the wonderful timber clad garage and a more intimate living room, that can be glazed off from the main area.



The result
Sophisticated use of simple construction materials dark wood and bassalt blocks, creates a high class, low maintenance three bedroom getaway.



Plan



Architect: Leuschke Group Ltd
Completed: 2006
Materials: Basalt and Timber
Google Map: Satellite

via: Leuschke Group Ltd


My New Website

french chair, vintage furnituremid-century furniture,
I have exiting news to share with you. My new website, COCO Vintage Furniture is up and running. I have a fabulous selection of vintage pieces that you can see here. Also I'll add a link to upper right corner. Thank you.

Eggleston | Farkas Architects - Meadow Creek House

Eggleston | Farkas Architects

Meadow Creek House


Framing The Views - Sitting on a large sloping site with western views to Puget Sound and the Olympic Mountains, Eggleston | Farkas Architects have created a house at one with its views and surroundings.



From the start, the design of this great house was met with restrictions. The building height had to be minimised as covenants stipulated that new construction must minimise the impact upon existing views from surrounding neighbours. Similar requirements regarding trees meant that the building itself - not landscaping – had to offer privacy protection from neighbours to the north and south. The elongated design, with unrestricted views out to the sounds and mountains, is bordered by a small stream to the south, perhaps inspiration for the site’s water features and project name.



Entry bridge with cantilevered dining room - Courtesy of Jim Van Gundy

Program
Indoor/outdoor living was the focus for this single family residence, offering direct connection to the garden while taking advantage of the dramatic view. The house was to accommodate both contemporary and Asian furnishings, as well as a handmade Bubinga dining room table & chairs (housing these, a prominent feature in the final design).
Site fit, program, construction process, and neighbourhood design review were all addressed by a shallow vaulted pavilion roof under which linear service forms subdivide and direct the living spaces towards the gardens and view. In other words, stretching the program along the length of a single bar, divided up with interior partitions, these partitions extending to form courtyards where required. The steel and PSL structure minimised structure height and was prefabricated off-site for rapid on-site assembly. Once the roof was sheathed, the pavilion served as rain protection for subsequent conventional framing work below.


Exterior photos - Courtesy of Jim Van Gundy

Layout
The primary spaces open to both the restored meadow and views to the west and the entry garden to the east, where the feature dining room cantilevers out over the entry pond. These spaces are defined by the stucco, wood rainscreen, and Corten steel clad service forms, the northernmost of which (the master bath & closet) screens the living spaces and terraces from the adjacent neighbour, breaking the rear garden into separate courtyards.
Once past the impressive formal dining area, the house reveals warmth and intimacy. The galley kitchen with breakfast table and small living area are separated from the larger living and formal dining area, generating a more private space. Beyond the formal rooms, is the master bedroom with en suite bathroom, featuring a tub that takes in the views across the valley.
Downstairs are further bedrooms leading out to the garden, below the full length upper balcony.




Interior and exterior details - Courtesy of Jim Van Gundy

The result
A house that meets all the client’s desires, housing them and their Asian furnishings in style, whilst maximising views under the restrictions of the site.

Plans



Architect: Eggleston | Farkas Architects
Photos: Jim Van Gundy
Awards:
Merit Award - AIA Northwest and Pacific Region 2007 Awards
Merit Award - AIA Seattle 2006 Honor Awards for Washington Architecture

via: Eggleston | Farkas Architects


Valentine's Day Gift Guide

valentines day gift guidevalentines day gifts idea
I've been searching for Valentine's Day Gifts and I found few items that are so cute and irresistible, I can't help but sharing them with you. I hope you can find something suitable for your special one. First set of pictures on top, clockwise from top left, D.L. & Co., 2004 Candles, This is for you card, Unity Peg tea towel, Diva Coffee/Tea Set, Petals Illustration, Patchin place small henrietta, Love Herbal gifts, Red Doily heart earrings, East Village Mag paperweight, Message of Love pillowcases,
Second picture set, clockwise from top left, Fornasetti Jar, Lilly Bean Play food, Bubble necklace, Valet Key ring, Hase Katrin, Oh s'More, Marie-Antoinette round pedestal and letter opener.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Most Reading