KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos - Casa San Isidro

KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos

Casa San Isidro

KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos have come up with the obvious solution to obtain maximum view of the nearby river. The BBQ, deck and living areas are all elevated, whilst the teens' bedrooms lead out to the swimming pool (great for a morning dip) and the master bedroom opens to a private courtyard behind those "folded" concrete dividers.






Casa San Isidro
Camino de la Ribera 141, San Isidro, Buenos Aires, Argentina.
Project: 2004
Construction: 2005
KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arqs.
Construction Company: Obras privadas SRL
Area: 300m2


As mentioned, the house is located a very short distance from Río de la Plata. In order to maximise views of said river, a fundamental initial design decision was made to place the dining room and living room on the first floor. All the bedrooms are on the ground floor next to the pool and garden, and on the 2nd Floor is a rumpus, multi use space for expansion.
A singular air and circulation passage links the entrance gates, right through the house, to the pool and bottom of the garden. The pool is then linked through an exterior staircase to the main level of the first floor, pergola and BBQ that capture the sun sunset in the distance. Sliding wood and aluminium complete the perimeter of the house and provide security as the bottom levels seal up completely, forming a warm wooden facade.

The stairs, situated beside the entrance, link the three levels while emphasising vertically the whole house.

Conveniently this layout fits a lot of my criteria in terms of family house design. The living area is public, catches views and is viewed, and while the and sleeping level is secure, with kids close to parents, the private courtyard gives them somewhere to retreat to. It's a modern design yet feels more lived in than many "clinically" minimalist designs.


via: KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos

The show has been a success





It was a lot of work, but totally worth it. I'm exhausted so I will take the rest of the week to recover. Meanwhile here are a few pictures of my booth at the show. Thank you for your best wishes & special thanks to the love of my life, my hubby for his constant help and support. I love you my love, without you this would've been impossible. Thank you


P.S COCO vintage furniture's website will soon launch.

Paul de Ruiter - Villa Deys

Paul de Ruiter

Villa Deys


Photo: Rien van Rijthoven

After seeing an article in the German magazine Haeuser, I've always wanted to know more about this house in English. The team at Paul de Ruiter have provided some great insight into this house and its design. I hope you all enjoy. Images courtesy of Alessio Guarino and Rien van Rijthoven as indicated.


Paul de Ruiter tells that he had always wanted to build a villa in what he still considers one of the most attractive locations in the Netherlands, on the outskirts of Rhenen, in the Rhine water meadows.

So in 1994, as an architect at the start of his career, he made a brave move and took out an option on a plot of land, which was in use at that time for market gardening, and became the developer of this site himself.

Henk and Jeanne Deys (65 years old) took the first of the four building plots along with a sketch design for the villa by Paul. Along with the green roof, top of the list were a pool and accessibility as the couple grew older. Whilst wanting to create something modern, emphasis was placed on blending in with the surroundings as well. If you look down from the hill just behind the house, all you see is the sod roof, the front façades of gabions (retaining walls) and the slat covered façades of the house, which resemble the many farm outbuildings in the area.



Photo: Alessio Guarino



Photo: Alessio Guarino



Photo: Alessio Guarino



Photo: Alessio Guarino

In producing one of his first houses Paul wanted to establish his style and create a modern, innovative residence. Despite and yet complementing this desire is the attention to meeting his clients needs.

Built for an elderly couple, there is nothing in the overall appearance of the villa that indicates this. Looking deeper you notice that there’s no stairs on the property, ramps up the drive, and everything is electronically operated by hardware hidden in the walls. The front door, blinds and curtains are all electronic. There’s also finer detail in the décor. The bathroom and kitchen feature colours so as to distinguish depth, noting that as your eyes deteriorate with age, single colour surfaces are harder to judge.



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



Photo: Rien van Rijthoven



The living areas of Villa Deys are placed around the swimming pool and spaciously blend into each other. The bedrooms and bathrooms are in the back of the house in one strip, and the living areas are at the southern light filled front strip of the house. By adding an atrium and swimming pool between these two elements, then offsetting the roof heights, light enters the back rooms as well. The white floors and walls also help to further disperse the light.

The motivation for the indoor pool is threefold, it makes swimming all year round possible, provides safety for visiting (grand) children as it can be locked up, and lets light in between the front and back strips of the house. The glass used around the swimming pool, preventing moisture problems in the rest of the house, is partially sand-blasted. Only a 50 cm high strip at floor height is transparent. As a result, a swimmer in the pool can see into the living room, without being visible himself. The water in the pool is heated (27°C) and also functions as a radiator to maintain the temperature of the house.

A key feature of the façade is the panelled shutters. Electronically controlled, these can be opened manually or set on timers. An added bonus is that they close and lock, allowing the sliding glass door behind to be left open in summer without worrying about security.

Going one step further, Paul realised the potential for other architects to adopt these shutters and created BOIL. BOIL offers the possibility of sharing products and ideas with other architects and markets the intellectual ownership of the product. The returns of the company are used to finance new developments. For more information, see www.boil.nl.


DATA
Name: Villa Deys, Rhenen
Address: Schoutenboomgaardweg 1e, 3911 AG Rhenen
Gross floor area: 344 m²
Volume: 1.290 m³
Program: Villa suitable for elderly people, equipped with applications such as domotics
Start design: 1999
Start building: January 2001
Delivery: May 2002
In 2002 Villa Deys won two prizes. 'The Dedalo Minosse International Prize for commissioning a building' and the 'European Architecture Award Luigi Cosenza 2002'.

DESIGN TEAM
Commissioner: Private person
Developer: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Design: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Michael Noordam, Sander van Veen, Dieter Blok, Lei Coppus, Hannes Ochmann, Mathilde Joosse, Willeke Smit, Monique Verhoef, Björn Peters
Adv. installations: Halmos bv
Milieukundig onderzoek- en ontwerpbureau BOOM
Lighting advice: Van Dijk en Partners
Interior architect: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Landscape ecology : Buro Zijaanzicht
Landscape design: Sytze Hager

via: Architectenbureau Paul de Ruiter bv


Let's vote for Maryam



I am so happy that sweet Maryam at My Marrakesh is a finalist in the 2007 Annual Blog Awards, in the category Best Middle East or African Blog. If there is someone who should win I believe it is her. You probably all know her wonderful Blog and had already vote for her, but if you haven't yet you can do it here. I already did.

Chicô Gouvêa - Pedra da Gávea House

Chicô Gouvêa

Pedra da Gávea House

Arquitetura & Construção featured this house by Chicô Gouvêa quite some time ago. It's got a great blend of Japanese and Brazilian about it and the layout and style, although perhaps not that "modern", really appeal.


Formed of two wings, separated by a reflecting pond, the house provides privacy, with the bedrooms set apart in the smaller of the two structures. Two beds down, and a master up top with a wrap around balcony and walk in wardrobe through to the bathroom.

Across the courtyard is the larger kitchen dining studio block. I think it's nice that the studio is situated above the living area, as it gives you the feeling of going off to work as you head across the courtyard from the bedroom. It also gives space for extra guests and has fantastic views down the valley no doubt.

I'm also hooked on the ORANGE feature wall and rotating TV panel, which allows you to watch from bed or the couch. I'm not sure if I'd sleep with those colours but perhaps in the living room.

One change I might make would be to add a glass cover to the path between the two wings in case it's raining when you head across for a midnight snack.


























Text from Arquitetura Construção
Reflecting pools, swimming pool and flawless landscaping (by Haruyoshi Ono, of Burle Marx & Cia) divide the two wings, that spread across the 1345 m2 section with with views to Pedra da Gávea, in Rio De Janeiro.

Living in São Conrado, in the southern zone of Rio, since she married more than 30 years ago the artist Renata Cazzani commuted daily to her studio in Pedra da Gávea. After three years, tired of the commute and looking a more comfortable space to work, she found the perfect solution in an old house located on a no exit street in her neibourhood. "The land was excellent, ample and almost all flat but the house was delapitated and needed a lot of work", she remembers. Thus the purchase was made, with friend and architect Chicô Gouvêa invited to run the project.

"Soon we saw that the best option was to demolish everything and to start on a new idea, a mixture of studio and house, in two wings to give to greater privacy", acounts Chicô. The grafism present in the art of Renata inspired Chicô to draw a construction of straight lines, with an East Asian base and influences of Brazilian architecture - an example is the colonial roofing tiles. "The interior and the forms are simple, with very little mixture of materials", points out Chicô.

Marshy land. As the land is next to a mountain, it has a high water table and the land is always wet. To fix the problem, Wilson Diniz, architect of the CMN Engineering, opted to dig down for the foundations, that are excavated and concreted in place. "With a machine, we made 25 holes of 25 m in depth in the land and inserted steel and concrete. Thus, the structure was secured.", points out Wilson. Later, peripherial draining was added. Part of the water flows off directly to stormwater drains and part is collected in a tank situated under of the house for the caretaker, being reused in the irrigation system of the garden.

Currently, besides functioning as a studio for Renata, the house is a comfortable area of leisure for the extended family, who congregate with friends in the weekends taking advantage of the swimming pool, sauna and a delicious meal made in the kiosk. In this independent environment, of 60 m2, a complete gourmet kitchen was installed, with churrasqueira (BBQ) and pizza oven. "As soon as my children marry, I intend to move here with my husband. The rooms are all set up and the structure functions very well. Everything is practical and easy to clean. I hope that inside of two years we can realise this dream ", bets Renata. Enamored with the results of the project, Renata says that, here they have a farmhouse in the middle of the city, complete with garden, lake and healthful living with all the animals that they adore. "I like fish, birds and dogs and I can have all of them here, without issues. In the studio, the work flows and there's a wonderful view. Really, I think that we've constructed a small paradise fit for our needs." she reflects.

via: Arquitetura Construção

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...