Nuñez + Valdes - Road to Farellones house

Nuñez + Valdes

Casa Camino a Farellones


Time for another thank you, this time to Plataforma Arquitectura, the best source of information on architecture in Chile. They've kindly allowed me to translate their residential posts which enables me to bring you some fantastic Chilean works.

I'll let their posts do the talking, save to say I love the way the living/dining room is wide open and the pool in the centre of the house!


Article by:Carlos J Vial

Location: Road to Farellones, Santiago, Chile
Architects: Max Núñez B., Bernardo Valdés E.
Collaborating Architect: Nicolás del Río L.
Plot size
: 7000 square metres
Built area: 230 square metres
Year designed: 2004/2005
Built: 2005/2006
Via: www.drn.cl & http://maparq.wordpress.com



Pre-construction
The land is located on the Northern slope of the pre-Andean valley of the Mapocho river. It faces a wildlife sanctuary to the north and has unhindered views to the Pochoco Hill, La Paloma y El Altar peaks. On the plot, two dispersed groupings of pines, some almond trees and a hawthorn, appear between the natural vegetation of the slope. The house is formed around the particularities of the plot: its slope (15 degrees), its vegetation, its views, and also the requirements of the client, a bachelor, who opened up the brief to redefine the traditional features of the house from single family to single person usage. This, in order to provide a place to get away from the city and live in close connection with the pre-Andean landscape.


The project
An 8 by 36 metre platform juts out (like a large diving board) in a horizontal plane from the landscape in a northerly direction. On top of this platform are the open planed extroverted rooms, below, a more intimate space. This platform generates a stable and continuous surface, from which the architect can extend into the surroundings. South to North: a guest room, patio, living pavilion, terrace and pool, occupy the length of the platform.

The living pavilion is a glass enclosed structure under a thin dark roof. It's more or less an empty space, that can be occupied of several ways, housing a cooking area, a table and comfortable furniture. It also has some shelves and surfaces that have acquired collections of things, that are the natural extensions, or tentacles, of the lifestyle of the owner. From here, your gaze falls through the glass towards the mountain ranges, towards the depth of the valley, the pines, the immediate surroundings, let's just say you can see everything, everywhere from this room.

The pavilion's size is such that when alone, the owner can feel completely isolated in the deserted surroundings, more so if it's raining. The pavilion welcomes the sun but controls its entry via eaves and curtains. Two sliding windows, at the northern and southern ends, allow ventilation of the pavilion via the wind that rises up the valley. The rails of these windows, a continuation of the floor, and the extended eaves, accentuate the extension of the house into its surroundings.

The guest room, forms the main entry point to the house and a as a connection with the the main level that defines the platform. The patio, a heavy surface 70 cm above the platform, is defined by a preexisting border. At it's edge, under the shade of a tree, are a collection of cacti where the birds land and drink. The terrace and reflecting pool, extend into the landscape, completely detached from the slope of the plot. The water reflects light onto the ceiling of the pavilion and allows for a refreshing dip in the high temperatures of the summer. Under the platform, descending from the pavilion, arranged clockwise around the space (sold) that defines the perimeter of the pool above are: a bed, a bathroom, wardrobes, a library and a guest bathroom. These rooms contrast the openness of the pavilion above created with solid, heavy textured walls. Here, the views towards the landscape more are focused: a long window that provides sunset views from the bed, a large window that is penetrated visually by the valley towards the north, and walls without views towards the city in the west, handle in a more controlled way the distance between these more intimate spaces and the surrounding landscape.

Images





Plans







via: Plataforma Arquitectura

Marcio Kogan - Mirindiba House

Marcio Kogan
Mirindiba House

Well here's a house that I'm really delighted to have on my site.

Thanks to the grace of Marcio Kogan and his team I bring you images of one of his latest residential designs. I hope to feature more of his work soon and if you're in São Paulo be sure to say in the Hotel Fasano (designed I believe jointly by Marcio Kogan and Isay Weinfeld).

Nelson Kon is the great photographer.

This urban house combines dark natural Brazilian hardwood, concrete and vernacular stonework in the open planned style that I love to see. Progressing up the house: stone, concrete framed and then totally wood clad forms are thoughtfully placed.

First up you'll note those fantastic spans and openings. Marcio pushes the boundaries with industrial size spans of pillarless windows all around. Forming the backbone, structurally and visually, of the house is a thick stone clad wall, perforated as well by large spans of glass. This seems to provide a divide between the outside and in, for a house that really opens up to its outside areas.

Entering on the more enclosed side of this wall, guests are no doubt ushered to the open plan living room upon arrival. Passing through the opening in that solid stone backbone they view the pool and deck area, a real summer entertaining spot. Shaded from the heat, guests can relax in this room which seems to be an open area, until you realise Marcio has hidden huge sliding glass doors into the far wall, which seal this area up in winter/at night.


With the lights of the big city in the distance, this house is a secure oasis for the resident family. Downstairs an open relaxed living area, and then through and further down the backbone, a formal dining room served by the kitchen hidden off the corridor with a snack room.
Upstairs, away from the buzz of guests, three children's rooms with en suites, a master bedroom and as all houses should have, two walk in wardrobes. I'm presuming that the smaller, forming a corridor to the first Master en suite, is for the working father. The second, a room larger than the kids bedrooms, I presume is for the lady of the house (my wife was very impressed!), and is separate from the second en suite and bath tub.
Rounding off the floors of the house is the home cinema room on the final floor, encased in that lovely hardwood, with views across to the city, reminding you of the action around, even in such comfortable surroundings.

And if it's all too much, dive into the pool or head across the deck to the sauna in the far right corner of the property.















Marcio Kogan

Born in 1952. Graduated from Mackenzie School of Architecture in 1976. Received an IAB award for the Rubens Sverner Day-Care Center in 1983, and in 1994 an award for the facade for the Larmod Store, organized by the Magazine of the newspaper Folha and CCSP (Creation Club of São Paulo). Realised an exhibit of small-scale models entitled “Architecture and Humor”, a critical view of the architectural and urbanistic problems of the city of São Paulo, which had great repercussions throughout the city. Participated in the IV Architecture Biennial with these projects: UMA Store, Strumpf Residence and the MRA-2 commercial building in 1999. Awarded Architectural Record House 2004 for Du Plessis Residence – Laranjeiras / Paraty / Brazil.

via: Marcio Kogan

Catalina Estrada

New book full of inspiration and ideas at rojo magazine.

Wendell T. Webber





You probably have seen Webber's work in many magazines such as Bride, Instyle, O or Food & Wine. Take a look at the phenomenal photographs.

SPF:a - Brosmith House

SPF:a
Brosmith House



On a slightly different scale to other posts, Zoltan Pali, of Studio Pali Fekete architects (SPF:a) has created a fantastic huge residence here in Mulholland Scenic Parkway, overlooking the San Fernando Valley, California. I think that the crisp clean lines of this design are what appeal. The large openings and long dimensions of this house and the other SPF:a works, fit together with Isay Weinfeld and Marcio Kogan works in my top list. It's crisp, clean and minimalist, but without feeling like a hospital or cleaned out art gallery. In other words, grand, but with cosy areas as well.





The house has a breeze corridor, separating the living and sleeping areas, and SCALE. The presence of the huge wood clad master bedroom is impressive and the views from the living room out across the pool, wow! Hidden beside this are a somewhat private swimming area leading to a cozy living room. To keep your back warm whilst you gaze out the window across the pool, the living area shares a an open fireplace with the dining room behind. Heading up a couple of steps you hit the kitchen area of this open plan wing and behind the kitchen, a wall, dividing off a more private living room.

So either side of this long corridor with open ends are the living and sleeping areas. Crossing this hall at the heart of the house are courtyards connecting to the dining area that provide another passage for airflow in the hot Californian summers. They also provide a divide between the children's rooms and the master wing.

The layout shades the house to minimise the use of air-conditioning and the large opening doors let the breezes in. Not quite a design focused on energy efficiency (all that open glass) but it really takes in the views well and I think it's something special.



















Via: europaconcorsi.com & SPF:a

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...